Öppna data – Regionalt samarbete ger insyn i kommunal ekonomi

Umeå kommun och Skellefteå kommun har ett samarbete med syfte att öka kunskapen om hur man med hjälp av data kan skapa nya tjänster och lösningar så väl i den egna organisationen som andras för ett bättre samhälle för våra medborgare.

 Ett första resultat är att alla budgetdata som finns i de båda kommunerna nu publiceras på två webbsidor: openspending.org och www.opennorth.se. Genom att det finns helt öppet så kan vem som vill jämföra hur mycket pengar som de båda kommunerna lägger på t ex vård, skola och omsorg.

För att kunna jämföra budgetdata har de båda kommunerna använts sig av kodningen från Statistiska Centralbyråns (SCB) verksamhetsindelning. På det sättet blir det lättare att jämföra. Det gör också att alla kommuner skulle kunna visa sifforna öppet eftersom man redovisar budgeterna på samma sätt till SCB redan idag.

– Kommuner är inte organisatoriskt exakt likadana men genom att vi använt SCB:s standard så blir vi mer jämförbara, säger Per Dinborn verksamhetsstrateg, Skellefteå kommun.

Nyttan med öppna data, och i det här fallet med budgeten, är att företag och privatpersoner kan se vad kommunerna lägger pengarna på, alltså en förbättrad insyn. Och i en förlängning kan öppna data leda till att kommunernas tjänster och arbetssätt förbättras och förändras.

– Öppna data har stora möjligheter att bli en råvara i e-samhället på samma sätt som malmen är en råvara i industrisamhället, säger Thomas Kvist, It-projektledare, Umeå kommun. Det här är också ett bra exempel på hur vi samarbetar konkret inom regionen för att skapa bra förutsättningar för både medborgare och företag i ett alltmer digitalt samhälle.

Samarbetet har resulterat i att materialet finns, det är förenklat så att alla kan ta del av det, det är tydligt redovisat hur man har tänkt när arbetet gjorts och det finns en wiki som förklarar hur det fungerar.

Du hittar både Umeå kommun och Skellefteå kommuns budgetdata jämförda med varandra på adressen https://openspending.org/budget2013umeaskea/views/budget-2013-for-umea-och-skelleftea-per-invanare-och-scb-kod

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *